Snabbmat förpackningar

Förpackningar och emballage för snabbmat kan vara bland annat Mos & strips tråg, hamburger fickor, pizzakartonger och tårtkartonger.

Olika material i förpackningar för snabbmat

Vilken typ av förpackningar beror självfallet på vilken typ av näringsverksamhet du har. Oftast används förpackningarna för att ta med sig maten från restaurangen/gatuköket men i till exempel hamburgerrestauranger används de som substitut för tallrikar för att slippa disk. Det finns en mängd olika material med olika egenskaper som används till förpackningar för snabbmat.

Snabbmatsförpackningar av plast är bra till bland annat flytande vätskor eftersom plast i regel är vattentätt. Förpackningar av plast har också fördelen att det är ett bra material trycka ut till exempel en logotype eller tryck på dem jämfört med kartong. Tryck på plast fördelas finare än till exempel en grövre kartongyta och eftersom plast ofta är tillverkat i former så kan du få en en logotype ingraverad i själva materialet.

Frigolit eller polyeten används ofta för varma kötträtter och är populära förpackningar för snabbmat. Du känner igen förpackningarna på att de oftast är vita och har ett återförslutbart lock. Fördelen med dessa förpackningar är att behåller värmen bra en längre stund och transporteras från gatuköket/restaurangen en bra bit innan de kallnar. Polyeten i snabbmatsförpackningar är dessutom behandlat på ett sådant sätt att det inte avger någon smak till maten.

Förpackningar av papper eller kartong är vida använt inom snabbmatsindustrin till exempel inom bagerier och pizzarestauranger. Papper är i regel inte lika tätt som plastförpackningar och används därför sällan till dryck men de klarar oftast av mat och såser. Maten kallnar lite snabbare i pappersförpackningar för snabbmat jämfört med de gjorda av polyeten. Förpackningar för snabbmat gjorda av papper eller kartong har den fördelen att det är lätt nedbrytningsbara material som därför inte belastar miljön särskilt mycket.