Fraktsedel

En fraktsedel används för att berätta vart ett paket ska skickas och vem som har skickat det. Förutom adressuppgifter har en fraktsedel också information om paketets vikt, längd och bredd.

Mall för fraktsedel

Skickar du många fraktsedlar kan det vara bekvämt att ha en färdig mall för hur dina fraktsedlar ska se ut. En fraktsedel mall kan till exempel ha avsändarens adress färdigifylld. Du kan också investera i programvara som kan komma ihåg de redan skickade fraktsedlarna så om du skickar många paket till samma adress så sliper du fylla i samma adress gång efter gång.

Du kan också få fraktsedlar genom att skriva ut dem själva på “klisterlappar” eller etiketter så att du direkt kan klistra på fraktsedeln på paketet. Detta kan göras med en vanlig laserskrivare hemifrån.

Fraktbolag som DHL och Schenker har egna fraktsedlar. DHL har en bra guide för hur du fyller i deras fraktsedel på ..http://www.dhl.se/sv/express/skicka_foersaendelser/transportinformation/guide_till_fraktsedlar.html

Schenker har också en möjlighet att fylla i fraktsedlar på internet vi den här adressen

http://www.schenker.se/servlet/se.ementor.econgero.servlet.presentation.Main?data.node.id=12454&data.language.id=1.

Program för fraktsedlar

Skickar du ganska få fraktsedlar till olika kunder så behöver du kanske inte betala för programvara alls. Om du skickar paket med Schenker eller DHL så kan du använda mallarna på deras hemsidor. Om du skickar paket via Posten så kan du använda PacSoft online som är en gratis programvara från Posten som bland annat hjälper dig med utskrifter av fraktsedlar.